Sunday, January 1, 2017

自家煮減肥7日餐單

1200(千卡)餐單






減肥既餐單, 揀啱食材固然重要, 但有三大準則一定要記住,  如果唔係揀啱食材,食啱份量都會肥🙊


1) 走醬汁! (鼓油,咖喱,沙律醬統統要走, 出街食記住要叫"另上")
2) 少鹽,少糖, 唔重口味! (向重咸味SAY NO!)
3) 少油! (想瘦一定揀瘦肉,烚菜加一茶匙橄欖油又香又健康)


第一日: 
    早餐 :青菜肉絲米粉 
             烚青菜(1碗) 肉絲( 兩安士)米粉( 1/平中碗)
     午: 鮮菇扒豆腐(菇-半碗,硬豆腐-半磚) 紅米混白飯  (1/4滿匙勺), 小蘋果 (1)
     小食: 香蕉 1條)
      晚: 紅米混白飯 (半碗), 烚青菜 1碗),瘦肉 (兩安士)

第二日:
        早: 吞拿魚三文治 (麥包 1
        午:時菜肉片(菜-1碗,肉-2安士) 紅米混白飯(1碗,香蕉 1小條)
        小:小蘋果(1果)
        晚:薑蔥蒸魚(2安士), 紅米混白飯 (半碗), 烚菜(1碗)

第三日:
        早: 腿蛋包 1 個),高鈣脫脂奶 1杯),梨(1小個)
        午:焗三文魚 2安士) , 烚菜 1碗), 紅米混白飯 1碗)
        小: 小蘋果(1個)
        晚:青菜粉絲豆腐 (菜1碗,粉絲-半碗,硬豆腐-半磚),紅米混白飯 (半碗)

第四日:
           早: 燕麥片 (乾4勺,香蕉(1小條),高鈣脫脂奶 1杯)
           午:瘦叉燒飯 走汁 (叉燒-兩安士, 飯(1碗)
             小:木瓜 (半杯)
             晚: 紅米混白飯 (半碗),冬菇扒時菜 (冬菇-4粒,烚青菜-1碗)
第五日: 
       早: 提子麥飽 1個,高鈣低糖豆漿/脫脂奶 1 ), 烚蛋白(1只)
        午:白魚蛋米 (魚蛋-4粒)(米粉-1碗), 烚時菜(1碗)
        小:木瓜/菠蘿 (半杯)
        晚:節瓜煮瘦肉 (節瓜-1碗,肉-兩安士), 紅米混白飯 (半碗)

第六日:
        早:火腿(1 片)蛋白 1只)雜菜通心粉 1
        午:菜水餃 6只),秋葵 /青菜(1碗), 小蘋果(1果)
         小:香蕉 1條)
         晚:薑蔥蒸魚,少油(兩安士), 番茄豆腐蛋湯 1碗)

第七日:
        早: 燕麥片 (乾4勺),紅提子 1杯),高鈣脫脂奶(1杯)
        午:甜椒炒瘦肉片 (甜椒-1碗,瘦肉-兩安士)紅米混白飯(1碗)
        小: 小蘋果 1果)
        晚: 雞絲 (兩安士)米粉 1 碗), 烚菜( 1碗)



飲品選擇: 無糖綠荼, 無糖檸水

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